Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας 2025
- Λεπτομέρειες
- Γράφτηκε από τον/την Κολοβού Λαμπρινή
Το σχολείο μας την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025, τίμησε και φέτος την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας [σύμφωνα με την αρ 15/07-03-2024 εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.)], υλοποιώντας δράσεις ενημέρωσης για τα ζώα. Στο παραπάνω πλαίσιο και με σκοπό την προώθηση, την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη της φιλοζωίας και την υπεύθυνη κηδεμονία ζώου συντροφιάς από τα παιδιά, μετά από πρόσκληση των εκπαιδευτικών του σχολείου μας, Λαμπρινής Κολοβού και Μαρίας Παπαναστασίου, η κτηνίατρος Βασιλική Περτσινίδου ενημέρωσε τους μαθητές της Γ’ τάξης, για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων, ενώ την Β’ Γυμνασίου ενημέρωσαν οι κυρίες Αβραμίδου Δέσποινα και Βίκυ Παπάζογλου για τις δράσεις του φιλοζωικού σωματείου «Αίσωπος». Στην συνέχεια το προεδρείο του 15ους του σχολείου μας παράδωσε μια δωροεπιταγή στην πρόεδρο του «Αισώπου» με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών τους.
Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα των δράσεων της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας είναι:
Α. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών /-τριών για τη βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον.
Β. Η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων από τους / τις μαθητές/-τριες μέσω της ενεργούς προάσπισής τους.
Γ. Η εμπλοκή των μαθητών /-τριών σε δραστηριότητες ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών φιλοζωίας.
Οι πρόσφατες θεωρίες βιοηθικής συγκλίνουν στην αναγκαιότητα της απομάκρυνσης από τον ανθρωποκεντρισμό και τονίζουν τη σημασία της εκτίμησης της ζωής όλων των όντων, αναγνωρίζοντας την εγγενή αξία τους. Αυτές οι θεωρίες εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την εκμετάλλευση των έμβιων όντων αποκλειστικά για την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών. Μία ολιστική προσέγγιση της εκπαίδευσης στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτειότητας και της βιωσιμότητας θα ήταν ανεπαρκής χωρίς τη συμπερίληψη της ηθικής για τα ζώα, την άμβλυνση της διχοτόμησης ανθρώπου-ζώου καθώς και της σχέσης των έμβιων όντων του πλανήτη με τον άνθρωπο.
Τέλος, το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι μαθητές του σχολείου μας ευχαριστούν θερμά τις κυρίες Δ. Αβραμίδου και Β. Παπάζογλου από τον «Αίσωπο» και την κτηνίατρο Β. Περτσινίδου για την ενημέρωση των μαθητών μας.
http://3gym-kaval.kav.sch.gr/index.php/drastiriotites/ekdiloseis/898-panellinia-sxoliki-imera-filozoias-2025#sigProGalleriad949514c22