Πολιτιστικά προγράμματα

politistikaΟ Πολιτισμός ως ανθρώπινη έκφραση και δημιουργία, ορίζει ένα ευρύ φάσμα των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Σύγχρονοι μελετητές, αναγνωρίζουν πως η ολόπλευρη ανάπτυξη και πρόοδος των μαθητών συντελείται και μέσα από τον πολιτισμό.

Τα πολιτιστικά προγράμματα είναι μία δημιουργική διαδικασία που έχει ως στόχο την προώθηση του πολιτισμού και την καλλιέργεια της αισθητικής μέσα από την έρευνα, την μελέτη και τη δημιουργία.

Τα πολιτιστικά, μέσω της διαθεματικότητας ενιαιοποιούν τη γνώση συνδέοντας τα διάφορα σχολικά μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος και στοχεύοντας στην οικοδόμηση της γνώσης από τους μαθητές

Έρευνες έδειξαν ότι η υλοποίηση πολιτιστικών προγραμμάτων στο σχολικό πλαίσιο αναδεικνύουν το πολιτισμικό κεφάλαιο των μαθητών και τους δίνει τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου. Στόχοι των Πολιτιστικών Προγραμμάτων είναι η διαμόρφωση στάσεων, η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης, η γνωριμία με τον πολιτισμό, η επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά, ο σεβασμός.

Ακολουθούν τα προγράμματα ανά σχολικό έτος.

Κατά το σχολικό έτος 2017-2018 θαπραγματοποιηθούν τα ακόλουθα προγράμματα: 

"Λαϊκός πολιτισμός - Ελληνική παραδοσιακή φορεσιά - Λαϊκές τέχνες" 

"Το σχολείο αφηγείται"

Διαβάστε περισσότερα: Πολιτιστικά προγράμματα

Δράση ΚΠΕ Φιλίππων "Διαβάζω την πόλη μου"

Την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 μαθητές περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας με συνοδούς τις καθηγήτριες Ακιόζογλου Αναστασία, Νταβέλα Αναστασία, Τοραμανίδου Μαριάνθη, συμμετείχαν στη δράση του ΚΠΕ Φιλίππων που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας, την Δ/θμια Δ/νση Καβάλας, την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο: "Διαβάζω την πόλη μου".

Διαβάστε περισσότερα: Δράση ΚΠΕ Φιλίππων "Διαβάζω την πόλη μου"

Επίσκεψη στο Μουσείο Καπνού

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 μαθητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα "Το σχολείο αφηγείται" επισκέφτηκαν το Μουσείο Καπνού της πόλης μας. Για τους πιο πολλούς μαθητές ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκαν στον συγκεκριμένο χώρο.

Διαβάστε περισσότερα: Επίσκεψη στο Μουσείο Καπνού

Δράσεις του προγράμματος "Υιοθετούμε το αρχαίο θέατρο της περιοχής μας"

Το βίντεο με όλες τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος "Υιοθετούμε το αρχαίο θέατρο της περιοχής μας" .

Επίσκεψη στην εφημερίδα «Χρονόμετρο»

Μια δεύτερη επίσκεψη ακολούθησε, με τους μαθητές του προγράμματος «Ο τύπος τυπώνει» σε μια άλλη εφημερίδα της πόλης την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016.

Διαβάστε περισσότερα: Επίσκεψη στην εφημερίδα «Χρονόμετρο»

Επίσκεψη στην εφημερίδα «Πρωινή»

Στις 21 Μαρτίου 2016 οι μαθητές του προγράμματος «Ο τύπος τυπώνει» επισκέφτηκαν τα γραφεία μιας παλιάς εφημερίδας της πόλης.

Διαβάστε περισσότερα: Επίσκεψη στην εφημερίδα «Πρωινή»

Υιοθετούμε το αρχαίο θέατρο της περιοχής μας

Από τον Οκτώβριο ξεκινήσαμε στο 3ο Γυμνάσιο Καβάλας σε συνεργασία με το Διάζωμα ποικίλες δράσεις με στόχο την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της περιοχής μας και την καλλιέργεια της αγάπης των μαθητών για το αρχαίο θέατρο. Επισκέψεις, βιωματική επαφή με τον χώρο, χρήση φύλλου εργασίας με συγκεκριμένες δραστηριότητες, παραγωγή υλικού από τους μαθητές και θεατρικά δρώμενα είναι μερικές από τις δράσεις μας.

Διαβάστε περισσότερα: Υιοθετούμε το αρχαίο θέατρο της περιοχής μας

Επίσκεψη στη Δημοτική βιβλιοθήκη

Οι μαθητές του προγράμματος «Βλέπω το σχολείο μου από το χθες στο σήμερα» επισκεφτήκαν τη Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015 τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης.

Διαβάστε περισσότερα: Επίσκεψη στη Δημοτική βιβλιοθήκη

Επίσκεψη στα ΓΑΚ - Αρχεία Ν. Καβάλας

Οι μαθητές του προγράμματος «Βλέπω το σχολείο μου από το χθες στο σήμερα» επισκεφτήκαν το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015 τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Ν. Καβάλας. Οι κ.κ. Χαραλάμπους Χρυσούλα και Κατσαούνη Αικατερίνη ενημέρωσαν τους μαθητές για την λειτουργία των Αρχείων.

Διαβάστε περισσότερα: Επίσκεψη στα ΓΑΚ - Αρχεία Ν. Καβάλας