Πολιτιστικά προγράμματα

politistikaΟ Πολιτισμός ως ανθρώπινη έκφραση και δημιουργία, ορίζει ένα ευρύ φάσμα των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Σύγχρονοι μελετητές, αναγνωρίζουν πως η ολόπλευρη ανάπτυξη και πρόοδος των μαθητών συντελείται και μέσα από τον πολιτισμό.

Τα πολιτιστικά προγράμματα είναι μία δημιουργική διαδικασία που έχει ως στόχο την προώθηση του πολιτισμού και την καλλιέργεια της αισθητικής μέσα από την έρευνα, την μελέτη και τη δημιουργία.

Τα πολιτιστικά, μέσω της διαθεματικότητας ενιαιοποιούν τη γνώση συνδέοντας τα διάφορα σχολικά μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος και στοχεύοντας στην οικοδόμηση της γνώσης από τους μαθητές

Έρευνες έδειξαν ότι η υλοποίηση πολιτιστικών προγραμμάτων στο σχολικό πλαίσιο αναδεικνύουν το πολιτισμικό κεφάλαιο των μαθητών και τους δίνει τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου. Στόχοι των Πολιτιστικών Προγραμμάτων είναι η διαμόρφωση στάσεων, η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης, η γνωριμία με τον πολιτισμό, η επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά, ο σεβασμός.

Ακολουθούν τα προγράμματα ανά σχολικό έτος.

Κατά το σχολικό έτος 2019-2020 θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα προγράμματα: 

"Έργα μεγάλων ζωγράφων στις αίθουσες του σχολείου μας"

"Λαϊκός πολιτισμός "

Διαβάστε περισσότερα: Πολιτιστικά προγράμματα

Συμμετοχή στην ημερίδα για την δημοσιοποίηση των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων 2019

Την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Καβάλας ημερίδα για την δημοσιοποίηση των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων των σχολείων της πόλης μας. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας και οι συνοδοί καθηγητές ενημερώθηκαν για τα προγράμματα των άλλων σχολείων, αναφέρθηκαν στα περιβαλλοντικά - πολιτιστικά προγράμματα που «έτρεξαν» στο σχολείο μας κατά το σχολικό έτος 2018-2019 και παρουσίασαν το πολιτιστικό πρόγραμμα "Μαθήματα ιστορίας στους δρόμους της πόλης μας" στο οποίο συμμετείχαν μαθητές της Γ΄ τάξης.

Διαβάστε περισσότερα: Συμμετοχή στην ημερίδα για την δημοσιοποίηση των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων 2019

Δράσεις του προγράμματος "Μαθήματα ιστορίας στους δρόμους της πόλης μας"

Παρουσίαση εργασιών του πιλοτικού προγράμματος: "Γνωρίζω τη γειτονιά μου, γνωρίζω την πόλη μου"

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, τελευταία μέρα μαθημάτων πριν τις διακοπές του Πάσχα το σχολείο συμμετείχε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Καβάλας και τον Δήμο Καβάλας. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος: "Γνωρίζω τη γειτονιά μου, γνωρίζω την πόλη μου".

Διαβάστε περισσότερα: Παρουσίαση εργασιών του πιλοτικού προγράμματος: "Γνωρίζω τη γειτονιά μου, γνωρίζω την πόλη μου"

Δράσεις του προγράμματος "Γνωρίζω τη γειτονιά μου, γνωρίζω την πόλη μου"

Η πόλη μας

Καβάλα: ιστορία - πολιτισμός

Καβάλα: φύση βουνό - θάλασσα

Καβάλα: άνθρωποι - καθημερινότητα

Όλα αυτά το στίγμα της πόλης μας.

Μια ψηφίδα στο κέντρο της η γειτονιά μας, η συνοικία μας που απλώνεται από την άκρη της θάλασσας και φτάνει ψηλά - ψηλά στο βουνό της.

Την περπατούσαμε, τη ζούσαμε όμως το πρόγραμμα ήταν μία πρόκληση για να τη γνωρίσουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί.

Διαβάστε περισσότερα: Δράσεις του προγράμματος "Γνωρίζω τη γειτονιά μου, γνωρίζω την πόλη μου"

Ποντίων γεύσεις

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό και να μη δοκιμάσει: κομπόστα, λαλαγκίτες, λαχανοντολμάδες, πιροσκί με τυρί, πισία γεμιστά με πατάτες, πισία με τυρί, ποντιακό ρυζόγαλο, σαρμάδες, τανέα, τσιριχτά, χατσαπούρι, ωτία.

Διαβάστε περισσότερα: Ποντίων γεύσεις

Παίζουμε;

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 μετά τον σχολικό περίπατο αποφασίσαμε να παίξουμε κι εμείς κάποια από τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά των Ποντίων και φυσικά και οι δικοί μας προπαππούδες. Πολλά απ' αυτά με κάποιες παραλλαγές είναι γνωστά και σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα: Παίζουμε;

Ακρίτας του Πόντου

Ο Ακρίτας του Πόντου ατενίζει τη θάλασσα. Με το βλέμμα στραμμένο στην ανατολή. Γιατί εκεί χτυπά η καρδιά του. Στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης μας στέκει καμαρωτός. Εκεί τον συναντήσαμε η ομάδα του πολιτιστικού προγράμματος "Αναζητώντας τις ρίζες μου" μια ηλιόλουστη μέρα του Μαρτίου και αφού ακούσαμε και μάθαμε από τον μαθητή Μακρή Μάριο για τους Ακρίτες και την προσφορά τους στα χρόνια του Βυζαντίου φωτογραφηθήκαμε μαζί του.

Διαβάστε περισσότερα: Ακρίτας του Πόντου

Επίσκεψη στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού 2019

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 ομάδα μαθητών από το πολιτιστικό πρόγραμμα "Αναζητώντας τις ρίζες μου" με τις υπεύθυνες καθηγήτριες, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της πόλης, ένα Μουσείο που κρατά ολοζώντανη τη μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολής.

Διαβάστε περισσότερα: Επίσκεψη στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού 2019

Επίσκεψη στη Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας 2019

Θεματοφύλακες της παράδοσης είναι οι διάφοροι Σύλλογοι που λειτουργούν σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Έναν τέτοιο σύλλογο, τη Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας, επισκεφτήκαμε στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος "Αναζητώντας τις ρίζες μου" το απόγευμα της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου 2019.

Διαβάστε περισσότερα: Επίσκεψη στη Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας 2019

Δράση ΚΠΕ Φιλίππων "Διαβάζω την πόλη μου"

Την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 μαθητές περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας με συνοδούς τις καθηγήτριες Ακιόζογλου Αναστασία, Νταβέλα Αναστασία, Τοραμανίδου Μαριάνθη, συμμετείχαν στη δράση του ΚΠΕ Φιλίππων που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας, την Δ/θμια Δ/νση Καβάλας, την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο: "Διαβάζω την πόλη μου".

Διαβάστε περισσότερα: Δράση ΚΠΕ Φιλίππων "Διαβάζω την πόλη μου"

Επίσκεψη στο Μουσείο Καπνού

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 μαθητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα "Το σχολείο αφηγείται" επισκέφτηκαν το Μουσείο Καπνού της πόλης μας. Για τους πιο πολλούς μαθητές ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκαν στον συγκεκριμένο χώρο.

Διαβάστε περισσότερα: Επίσκεψη στο Μουσείο Καπνού

Δράσεις του προγράμματος "Υιοθετούμε το αρχαίο θέατρο της περιοχής μας"

Το βίντεο με όλες τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος "Υιοθετούμε το αρχαίο θέατρο της περιοχής μας" .

Επίσκεψη στην εφημερίδα «Χρονόμετρο»

Μια δεύτερη επίσκεψη ακολούθησε, με τους μαθητές του προγράμματος «Ο τύπος τυπώνει» σε μια άλλη εφημερίδα της πόλης την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016.

Διαβάστε περισσότερα: Επίσκεψη στην εφημερίδα «Χρονόμετρο»

Επίσκεψη στην εφημερίδα «Πρωινή»

Στις 21 Μαρτίου 2016 οι μαθητές του προγράμματος «Ο τύπος τυπώνει» επισκέφτηκαν τα γραφεία μιας παλιάς εφημερίδας της πόλης.

Διαβάστε περισσότερα: Επίσκεψη στην εφημερίδα «Πρωινή»

Υιοθετούμε το αρχαίο θέατρο της περιοχής μας

Από τον Οκτώβριο ξεκινήσαμε στο 3ο Γυμνάσιο Καβάλας σε συνεργασία με το Διάζωμα ποικίλες δράσεις με στόχο την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της περιοχής μας και την καλλιέργεια της αγάπης των μαθητών για το αρχαίο θέατρο. Επισκέψεις, βιωματική επαφή με τον χώρο, χρήση φύλλου εργασίας με συγκεκριμένες δραστηριότητες, παραγωγή υλικού από τους μαθητές και θεατρικά δρώμενα είναι μερικές από τις δράσεις μας.

Διαβάστε περισσότερα: Υιοθετούμε το αρχαίο θέατρο της περιοχής μας

Επίσκεψη στη Δημοτική βιβλιοθήκη

Οι μαθητές του προγράμματος «Βλέπω το σχολείο μου από το χθες στο σήμερα» επισκεφτήκαν τη Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015 τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης.

Διαβάστε περισσότερα: Επίσκεψη στη Δημοτική βιβλιοθήκη

Επίσκεψη στα ΓΑΚ - Αρχεία Ν. Καβάλας

Οι μαθητές του προγράμματος «Βλέπω το σχολείο μου από το χθες στο σήμερα» επισκεφτήκαν το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015 τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Ν. Καβάλας. Οι κ.κ. Χαραλάμπους Χρυσούλα και Κατσαούνη Αικατερίνη ενημέρωσαν τους μαθητές για την λειτουργία των Αρχείων.

Διαβάστε περισσότερα: Επίσκεψη στα ΓΑΚ - Αρχεία Ν. Καβάλας