![](/images/kirio_arthro/diatrofikyrio.jpg)
«Ελληνική Γαστρονομία χθες και σήμερα»
- Λεπτομέρειες
- Γράφτηκε από τον/την Σπανούδη Γεωργία
![](/images/kirio_arthro/diatrofikyrio.jpg)
«Ελληνική Γαστρονομία χθες και σήμερα» ήταν ο τίτλος του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιήθηκε με ομάδες μαθητών από τα τμήματα Α3 της Α’ τάξης και Β3 της Β’ τάξης.
Το Α3 με συμμετοχή 14 μαθητών και το Β3 με συμμετοχή 16 μαθητών και υπεύθυνη καθηγήτρια: Σπανούδη Γεωργία (ΠΕ02).
Σκοπός του προγράμματος ήταν: να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές την αξία, τη δυναμική εξέλιξη του πολιτισμού, το ρόλο, τη χρησιμότητα και τη διαχρονική αξία της διατροφής για τον οργανισμό καθώς και την αλληλεπίδραση μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος.
Ακόμη τέθηκε επιπρόσθετος στόχος να κατανοήσουν τη σχέση διατροφής - περιβάλλοντος ώστε να αποκτήσουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες συνδέοντας την διατροφή με το μεσογειακό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2024. Οι μαθητές συμμετείχαν στις συναντήσεις που γίνονταν στον χώρο του σχολείου αλλά και σε επισκέψεις που προγραμματίζονταν εκ των προτέρων.
Τον Νοέμβριο του 2023 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2024 οι μαθητές αφού αρχικά ενημερώθηκαν για τα προγράμματα με την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριάς τους, χωρίστηκαν στη συνέχεια σε ομάδες και κάθε ομάδα ανέλαβε διαφορετική εργασία σχετική με τη θεματική ενότητα που επέλεξαν από τις παρακάτω:
Α. Το καθημερινό τραπέζι των αρχαίων Ελλήνων
Β. Οι γεύσεις του Βυζαντίου
Γ. Τα πιάτα της Τουρκοκρατίας
Δ. Η Διατροφή της κατοχής
ΣΤ. Η σύγχρονη διατροφή
Στις προβλεπόμενες συναντήσεις στο χώρο του σχολείου σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης των προγραμμάτων, (Νοέμβριο με Μάρτιο) οι μαθητές καθοδηγήθηκαν και ενθαρρύνθηκαν από την καθηγήτριά τους για μια εποικοδομητική, δημιουργική και συνεργατική αναζήτηση πληροφοριών. Έτσι αξιοποίησαν έντυπο υλικό, πλοηγήθηκαν στο διαδίκτυο, συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν πληροφορίες και βίωσαν τη γνώση αλλά και την ομορφιά του γαστρονομικού πολιτισμού τους από το παρελθόν έως σήμερα.
Τον Ιανουάριο του 2024 έως και τον Φεβρουάριο του 2024 οι μαθητές της Α΄ και Β’ τάξης συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποίησε το ΚΕΠΕΑ Φιλίππων με τίτλο: «Παναγία: μια γειτονιά, ένας κόσμος, χιλιάδες μυστικά» στο πλαίσιο του οποίου περιηγήθηκαν στην παλιά πόλη της Παναγίας. Οι μαθητές μέσα από τη συμμετοχή τους στο παραπάνω εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσέγγισαν με ενδιαφέρον και κριτική σκέψη ιστορικά – πολιτιστικά μνημεία και γραφικές γειτονιές της πόλης τους, όπως το Σπίτι - Μουσείο του Μεχμέτ Αλή όπου συμμετείχαν ενεργά στην ανακάλυψη της γνώσης και γνώρισαν τη γαστρονομία της εποχής της Τουρκοκρατίας.
Οι στόχοι των προγραμμάτων υλοποιήθηκαν επιτυχώς, καθώς οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τα προγράμματα και δούλεψαν τις εργασίες τους με πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Καλλιέργησαν τη φαντασία τους, το αισθητικό τους κριτήριο και κατανόησαν την αξία και τη δυναμική εξέλιξη του πολιτισμού, την αλληλεπίδραση παρελθόντος, παρόντος, μέλλοντος και τη διαχρονική αξία της διατροφής. Οι εργασίες των μαθητών κατά ομάδες – οι οποίες υπάρχουν και σε ηλεκτρονική και σε έντυπη μορφή - επιβεβαιώνουν το σημαντικό και πολυσύνθετο ρόλο του σχολείου στην καλλιέργεια μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας του μαθητή.
Ακολουθούν οι εργασίες των μαθητών του προγράμματος:
Β3
Α3