5ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής 2014

Το 5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής (www.i2fest.gr) άνοιξε τις πύλες του την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014 στο σύγχρονο Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Καβάλας, το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ, η Περιφέρεια ΑΜΘ και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ.

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ νέων τεχνολογιών που σκοπό έχει να αναδείξει τη δυναμική της βιομηχανίας της πληροφορίας και των σημαντικών επιδράσεων της στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή.

Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 η Γ? τάξη του σχολείου μας είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το 5ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής. Οι μαθητές αφού χωρίστηκαν σε ομάδες ξεναγήθηκαν από τους εθελοντές φοιτητές του ΤΕΙ Καβάλας στο Περίπτερο Τεχνολογίας (Tech Show). Στο Περίπτερο Τεχνολογίας (Tech Show) τους παρουσίασαν τις εργασίες τους, σπουδαστές από το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλας), ΤΕΙ Θεσσαλίας, ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τους δόθηκε έτσι η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την εφαρμοσμένη πληροφορική και να δουν από κοντά πώς η θεωρία μετατρέπεται σε πράξη με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο.

Είδαν το «έξυπνο σπίτι», το σύστημα ελέγχου θερμοκηπίου, το ερπυστριοφόρο όχημα, το τρισδιάστατο διαδραστικό παιχνίδι δράσης «Το εχθρικό νησί», το φάρο, το κηροπλαστείο, το Robot πειρατής, τον τρισδιάστατο εκτυπωτή αλλά και την έξυπνη τορπίλη ST14. Τέλος τους παρουσιάστηκαν τα Lego Mindstorms και πως μπορούν μέσω του υπολογιστή να τα προγραμματίσουν με οπτικό προγραμματισμό.

Στο τέλος της επίσκεψης οι μαθητές παρακολούθησαν παρουσίαση για τη Εκπαιδευτική Ρομποτική ως μια καινοτόμο μαθησιακή μέθοδο αλλά και μία παρουσίαση για τον υπολογιστή Arduino.

Το Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής μέσα από το ιδιαίτερο πρόγραμμα δράσεων μπόρεσε να προσφέρει ερεθίσματα στους μαθητές, ώστε να ξεφύγουν από τα στενά πλαίσια της τάξης και να αναδείξει καινοτόμες πρακτικές από τον ελλαδικό χώρο.

Η έκθεση ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για τους μαθητές αλλά και για τους συνοδούς καθηγητές. Αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι κόπιασαν για αυτό.

Οι φωτογραφίες ελήφθησαν από τη μαθήτρια Γούτα Μαρία.