Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2025

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025. Μία μέρα για να θυμηθούμε ότι ο ψηφιακός κόσμος μας ανήκει και είναι στο χέρι μας να τον κάνουμε ασφαλέστερο, δικαιότερο και πιο φωτεινό! Γιορτάζοντας τη θετική δύναμη του Διαδικτύου, με το σύνθημα της φετινής χρονιάς «Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» συμμετείχαμε στην δράση αυτή με στόχο να αναδείξουμε τα σύγχρονα ζητήματα του ψηφιακού κόσμου, να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία και τη δράση για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου, υπευθύνου και θετικού Διαδικτύου και να μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες του.

Στο σχολείο μας το οποίο είναι υποστηρικτής της ημέρα αυτής, αφιερώσαμε την δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου για να αναδείξουμε τις θετικές χρήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας και να διερευνήσουμε το ρόλο που όλοι διαδραματίζουμε συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής κοινότητας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις δραστηριότητες και το quizτου εκπαιδευτικού υλικού «Σκέψου πριν εμπιστευτείς» το οποίο πρόσφερε μια αναλυτική προσέγγιση για την κατανόηση της αξιοπιστίας τόσο των πληροφοριών όσο και των ατόμων ή των ειδήσεων που βλέπουν οι νέοι στο Διαδίκτυο. Στόχος ήταν να ενισχυθεί η κριτική σκέψη των μαθητών και των μαθητριών και να αναπτυχθούν δεξιότητες για ασφαλή και υπεύθυνη διαδικτυακή πλοήγηση.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ τάξης είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα διαδραστικό, βιωματικό εργαστήριο «Στον Λαβύρινθο του Διαδικτύου: Ανακαλύπτοντας και Αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου», στο οποίο με παραδείγματα και οπτικοακουστικό υλικό γνώρισαν και ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο και στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτούς.

Επίσης δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια παρακολουθώντας τη διαδικτυακή ενημέρωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ (https://saferinternet4kids.gr/) και κατά την οποία θίχτηκαν θέματα όπως η ψηφιακή πολιτειότητα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των παιδιών στο Διαδίκτυο, το block και το report, η ψηφιακή συναίνεση, η υπερβολική ενασχόληση, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι επαφές με αγνώστους, η εικόνα του σώματος στα socialmedia, η παραπληροφόρηση κ.α.

Η ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι ένας συνεχώς εξελισσόμενος τομέας που απαιτεί από όλους μας να είμαστε ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι. Μέσα από τις εκδηλώσεις που υλοποιήθηκαν στο σχολείο μας οι μαθητές και οι μαθήτριες μας απόκτησαν πολύτιμες γνώσεις και πρακτικά εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να πλοηγούνται με περισσότερη ασφάλεια σε αυτό το συναρπαστικό και απαιτητικό ταξίδι.

Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με τη διατύπωση ότι με την κοινή μας προσπάθεια, μπορούμε να θωρακίσουμε το ψηφιακό μας μέλλον.