Ημερήσια Εκπαιδευτική Εκδρομή στη Ξάνθη 2019

Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή του σχολείου μας, στην οποία σχεδόν όλα τα παιδιά του σχολείου έδωσαν το παρόν. Αναχωρήσαμε από τον Κήπο της Δημαρχίας γύρω στις 8:30 με προορισμό την "Κυρά και Αρχόντισσα της Θράκης", την Ξάνθη.

Οι μαθητές της Α' τάξης με τους συνοδούς καθηγητές είχαν την ευκαιρία με την καθοδήγηση ξεναγού να περιηγηθούν στα γραφικά στενά της Παλιάς Πόλης με τα ωραία διατηρητέα σπίτια και τα παλιά αρχοντικά. Περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια της, θαύμασαν τα παλιά αρχοντικά της αλλά και κατοικίες εργατών, κτίσματα που ξύπνησαν μνήμες αλησμόνητες της ιστορίας της, τις μικρές πλατείες της, το Λαογραφικό της Μουσείο, την Πινακοθήκη, την οικία Μάνου Χατζιδάκη αλλά και τόσα άλλα αριστουργήματα που το καθένα ξεχωριστά μας φανέρωνε τον πλούτο και την όμορφη ζωή των ανθρώπων της εποχής εκείνης... Ολοκλήρωσαν την ξενάγησή τους με το εντυπωσιακό Σπίτι της Σκιάς. Μια εντυπωσιακή τεχνική, μια καλλιτεχνική δημιουργία που τους εντυπωσίασε, μια εμπειρία που αξίζει να τη μοιραστούμε και με άλλους.

Οι μαθητές της Β' και Γ' τάξης με τους συνοδούς καθηγητές κατευθύνθηκαν αρχικά προς το Πόρτο Λάγος, και συγκεκριμένα στο σημείο όπου η Λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό Πέλαγος. Μέσα στη λίμνη επισκεφτήκαν τα δύο νησάκια που συνδέονται τόσο μεταξύ τους όσο και με την στεριά με ξύλινες γέφυρες. Στο ένα νησάκι είναι χτισμένο το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του «νοικοκύρη», μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, ένα στολίδι μοναδικό στην περιοχή για ηρεμία και περισυλλογή και στο άλλο το παρεκκλήσιο της Παναγίας Παντάνασσας όπου υπάρχει αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας. Τους μίλησε ο μοναχός της Μονής και θαύμασαν την πανίδα και τη χλωρίδα της λίμνης, αφού αποτελεί υγροβιότοπο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας. Αργότερα επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στη συνέχεια πήρανε τον δρόμο για την πόλη της Ξάνθης.

Φυσικά ακολούθησε η πολυπόθητη ελεύθερη ώρα ώστε άλλοι να συνεχίσουν τη βόλτα στην αγορά της πόλης και άλλοι να ξεκουραστούν.

Μία ακόμη εκδρομή όμως έφτασε στο τέλος της. Μαθητές και καθηγητές την προκαθορισμένη ώρα ήταν στα λεωφορεία, για να πάρουνε τον δρόμο της επιστροφής... κουρασμένοι αλλά και ευχαριστημένοι από την όμορφη εκδρομή!