Εκπαιδευτική εκδρομή σχολικών δραστηριότητων στη Ναύπακτο 2019

Στα μέσα της άνοιξης, στις 13 – 16 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε η φετινή εκδρομή των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προγραμμάτων του σχολείου μας στην περιοχή της Ναυπάκτου. Η καθιερωμένη αυτή εκδρομή ήταν το επιστέγασμα των αντίστοιχων μαθητικών δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα τη φετινή σχολική χρονιά και περιελάμβανε δράσεις ιστορικού, πολιτιστικού, λαογραφικού και ταυτόχρονα ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού μας, Σάββατο 13 Απριλίου, ήταν η όμορφη πόλη των Ιωαννίνων. Επισκεφτήκαμε το κάστρο της πόλης, όπου στεγάζεται το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο και το Βυζαντινό Μουσείο. Από εκεί θαυμάσαμε το περίφημο νησάκι στη Λίμνη. Στη συνέχεια, περπατήσαμε στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης των Ιωαννίνων καταλήγοντας στην παραλία της Παμβώτιδας. Μετά το πολύωρο ταξίδι φτάσαμε στη Ναύπακτο, όπου ξεκουραστήκαμε σκεπτόμενοι το πρόγραμμα των επόμενων ημερών.

Την Κυριακή 14 Απριλίου περιηγηθήκαμε στη Ναύπακτο και επισκεφτήκαμε το Μουσείο Μπότσαρη και το λιμάνι της πόλης. Το μεσημέρι μας βρήκε στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πτυχές της ιστορίας της πατρίδας μας επισκεπτόμενοι το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της πόλης (Πινακοθήκη), το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» και το Μουσείο Τρικούπη και Παλαμά. Αποκορύφωμα της εξόρμησης αυτής ήταν η απογευματινή μας ξενάγηση στον περίφημο «Κήπο των Ηρώων».

Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 15 Απριλίου, αναχωρήσαμε από τη Στερεά Ελλάδα με προορισμό την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα την πόλη της Πάτρας. Στη διαδρομή είχαμε την ευκαιρία να διανύσουμε και να θαυμάσουμε τη Γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου και να επισκεφτούμε το Εκθεσιακό Κέντρο της. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του παλαιότερου οινοποιείου της Ελλάδας, του "AchaiaClauss". Το μεσημέρι περιηγηθήκαμε στα ιστορικά σημεία της Πάτρας, ενώ προσκυνήσαμε και τον Ιερό Ναό του πολιούχου της πόλης, του Αγίου Ανδρέα.

Τη τελευταία μέρα της εκδρομής, Τρίτη 16 Απριλίου, λίγο πριν αναχωρήσουμε για Καβάλα, επισκεφτήκαμε τις Αλυκές του Αιτωλικού, τις μεγαλύτερες της Ελλάδας. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τη διαδικασία παραγωγής του αλατιού. Δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε στάση στο γραφικό Μέτσοβο, όπου απολαύσαμε το μεσημεριανό μας φαγητό μέσα στο υπέροχο φυσικό και λαογραφικό περιβάλλον του.

Αργά το βράδυ της Τρίτης επιστρέψαμε στην πόλη μας, στην Καβάλα, γεμάτοι καινούργιες εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις. Όλη η εκδρομή κύλησε μέσα σε πνεύμα χαράς και συνεργασίας. Τι άλλο μένει παρά να ευχηθούμε «και εις άλλα με υγεία»!