Πανελλήνια ημέρα κατά της βίας στο σχολείο 2020

bia2018 smallΤο φαινόμενο της σχολικής βίας και του εκφοβισμού λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών όσο και στη διαδικασία μάθησης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μαθητές είναι οι βασικοί δρώντες στη διαδικασία σχολικού εκφοβισμού και μπορούν να έχουν διάφορους ρόλους, «θύματα», «θύτες», παρατηρητές, την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση - συζήτηση από την Κοινωνιολόγο του σχολείου μας κ. Παγκάλου Θεοδώρα με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή των μαθητών έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται φαινόμενα σχολικής βίας και εκφοβισμού και γνωρίζουν τί πρέπει να πράξουν.

Η ενημέρωση είχε ως στόχο να απαντηθούν τα τρία βασικά ερωτήματα: Τί είναι σχολική βία και εκφοβισμός; Πώς καταλαβαίνω το φαινόμενο; Τί πρέπει να κάνω;

Μέσα από παραδείγματα καθημερινότητας δόθηκε ο ορισμός της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, αναλύθηκαν τα προφίλ των βασικών «πρωταγωνιστών» (του «θύτη» και του «θύματος») και οι μαθητές πρότειναν ιδέες για το πώς μπορούμε όλοι μας να πούμε ΟΧΙ στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό.

Τελειώνοντας η ενημέρωση - συζήτηση όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος από το bullying. Η βία οδηγεί πάντα σε νέα και εντονότερη βία. Το σχολείο είναι και πρέπει να είναι ένας χώρος ηρεμίας όπου όλοι μαθαίνουμε και μεγαλώνουμε και ζούμε αρμονικά.