Εκπαιδευτική εκδρομή σχολικών δραστηριοτήτων στην Ήπειρο 2016

Στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων, οι ομάδες του σχολείου πραγματοποιήσαν τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στον νομό Ιωαννίνων. 155 μαθητές και των τριών τάξεων ξεκίνησαν με συνοδούς καθηγητές να δουν, να ακούσουν, να μάθουν, να ευαισθητοποιηθούν και βέβαια να διασκεδάσουν. Πρώτος σταθμός το γραφικό Μέτσοβο. Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο, επίσκεψη στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, γεύσεις ηπειρώτικες, φιλόξενη διάθεση από γνήσιους Ηπειρώτες. Τόπος διαμονής τα ονειρεμένα Γιάννενα.

Την επόμενη μέρα φτάσαμε στο ακριτικό Μολυβδοσκέπαστο. Προσκυνήσαμε την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μολυβδοσκέπαστης και οριοθετήσαμε τα σύνορα με τη γειτονική Αλβανία. Ακολούθησε ξενάγηση στο Περιβαλλοντικό Πάρκο στο Μπουραζάνι (Πάρκο Άγριας Ζωής). Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς το Πάρκο, οι υπεύθυνοι του Πάρκου ανέφεραν τα γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής. Εντός του Πάρκου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση οπτική επαφή με τα άγρια ζώα που φιλοξενούνται (ελάφια, ζαρκάδια, αγριοπρόβατα, αγρίμια της Κρήτης) και στη συνέχεια στο ειδικά διαμορφωμένο κτίριο ενημερώθηκαν για τους βιολογικούς κύκλους των άγριων ζώων και για τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Την τρίτη ημέρα κατευθυνθήκαμε σε ένα από τα ομορφότερα χωριά του Ζαγορίου, στο γραφικό Μονοδένδρι. Εξαιρετικό τοπίο, όμορφα αρχοντικά, κυριαρχία της πέτρας και του σχιστού σε όλα τα χωριά της περιοχής. Σε υψόμετρο 1060μ. απολαύσαμε μια σπάνια θέα προς το φαράγγι του Βίκου και ένα εξαιρετικά φυσικό τοπίο. Επισκεφθήκαμε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής και ο ιερέας του χωριού ενημέρωσε τους μαθητές για την ιστορία της περιοχής και την τέχνη της αγιογραφίας. Δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε τις παραδοσιακές γιαννιώτικες πίτες. Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το Βυζαντινό κάστρο των Ιωαννίνων. Περιηγηθήκαμε στον χώρο και είδαμε το Σουφαρί Σεράι, τα μαγειρεία, το Βυζαντινό Μουσείο. Από την ακρόπολη του Ιτς Καλέ θαυμάσαμε την Παμβώτιδα, που στολίζει με τη σπάνια ομορφιά της το λεκανοπέδιο. Στα πράσινα νερά της αναπαύεται το νησάκι με τη δική του ιστορία. Γευθήκαμε τις ονομαστές νοστιμιές της λίμνης και τα περίφημα γιαννιώτικα γλυκά με ένα φιλόξενο καλωσόρισμα των κατοίκων.

Πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, την τελευταία μέρα επισκεφτήκαμε στο Ελληνικό Ιωαννίνων το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης». Ο ίδιος ο δημιουργός, καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, μας ξενάγησε στις αίθουσες του Μουσείου, που στεγάζεται στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και αποτελεί ένα σχολείο αισθητικής και ένα κύτταρο πολιτισμού της περιοχής με ιδιαίτερη έγνοια για την προστασία και την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και την ανάδειξη της ηπειρώτικης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επιστρέψαμε στην πόλη μας κουρασμένοι, αλλά πολύ χαρούμενοι. Ζήσαμε όμορφες στιγμές που θα μας ακολουθούν. Οι καθηγητές ένιωσαν νεότεροι και οι μαθητές ωρίμασαν.