Το 3ο Γυμνάσιο "στ' Ανάπλι" 2017

Φέτος αποφασίστηκε οι μαθητές που συμμετείχαν σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων τη φετινή σχολική χρονιά 2016-17 να επισκεφτούν την πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους, το μακρινό Ναύπλιο! Έτσι, λοιπόν, από τις 1 Απριλίου 2017 έως τις 4 Απριλίου 2017 είχαν την ευκαιρία να περιδιαβούν αυτή τη γεμάτη ιστορικές μνήμες και πολιτισμό πόλη.

Το ταξίδι για να φτάσουμε στο Ναύπλιο ήταν μακρύ! Η χαρούμενη, όμως διάθεση όλων,  συνοδών καθηγητών και μαθητών και η καλή παρέα απάλυναν την κούραση. Ξεκινήσαμε Σαββάτο 1 Απριλίου και μετά από μία σύντομη στάση στην Πιερία φτάσαμε το μεσημέρι στην Λαμία και το απόγευμα φτάσαμε επιτέλους στο ξενοδοχείο μας, το οποίο βρισκόταν στο παραθαλάσσιο Τολό Αργολίδας. Η υπέροχη θέα της θάλασσας από τα μπαλκόνια του ξενοδοχείου μας βοήθησε να ηρεμήσουμε! Λίγες ώρες μετά, η πρώτη μας βόλτα στο νυχτερινό Ναύπλιο ήταν γεγονός!

Η Κυριακή 2 Απριλίου ήταν αφιερωμένη στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, οι οποίοι είναι από τους σπουδαιότερους της Ελλάδας. Πρώτη μας στάση το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, όπου θαυμάσαμε όλο τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου. Επόμενος σταθμός μας ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών. Με δέος διαβήκαμε την Πύλη των Λεόντων και περπατήσαμε στα παλάτια των θρυλικών Ατρειδών, επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό μουσείο και τον θολωτό τάφο του Ατρέα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφτήκαμε και παρακολουθήσαμε τις ποικίλες δράσεις του πολιτιστικού κέντρου «Φουγάρο» και το βράδυ φάγαμε σε ένα από τα πολλά γραφικά εστιατόρια του Ναυπλίου.

Το πρόγραμμα της Δευτέρας 3 Απριλίου ήταν αφιερωμένο στην πόλη του Ναυπλίου. Πρώτα επισκεφτήκαμε την τοπική ποτοποιία «Καρώνη». Στη συνέχεια, πήραμε τον δρόμο για το ξακουστό Παλαμήδι! Αυτό που μας κέντρισε περισσότερο την προσοχή ήταν φυσικά η φυλακή όπου το 1833 φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης, ο οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821. Αφήνοντας πίσω μας το Παλαμήδι, κατευθυνθήκαμε προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ναυπλίου που στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο του παλιού Παρθεναγωγείου. Εκεί απολαύσαμε αντίγραφα έργων τέχνης γνωστών δημιουργών εμπνευσμένα από την Επανάσταση του 1821. Η γνωριμία μας με την ιστορία του Ναυπλίου ολοκληρώθηκε με την περιήγησή μας στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου. Δεν παραλείψαμε φυσικά να περάσουμε από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στην είσοδο της οποίας δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας. Το τέλος της μέρας μας βρήκε να περνάμε όμορφες στιγμές στα σοκάκια του Ναυπλίου.

Την Τρίτη 4 Απριλίου πήραμε τον δρόμο επιστροφής στην Καβάλα. Οι ενδιάμεσες στάσεις που κάναμε στον Ισθμό της Κορίνθου, στη Λαμία και στην Πιερία αποφόρτισαν την συσσωρευμένη κούραση λόγω του πολύωρου ταξιδιού. Αργά το βράδυ φτάσαμε στην αγαπημένη μας πόλη. Η σκέψη και η καρδιά μας, όμως, περιπλανιόντουσαν ακόμα στο Ναύπλιο, αναζητώντας στα γραφικά σοκάκια του ψήγματα της νεότερης ιστορίας του τόπου μας... Και εις άλλα με υγεία!

Απολαύστε τις στιγμές της εκδρομής στο video που ακολουθεί.