Ημερήσια Εκπαιδευτική Εκδρομή στη Ξάνθη 2018

Η καθιερωμένη ημερήσια εκδρομή λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς είναι ένα γεγονός που αναμένουν με μεγάλη ανυπομονησία οι μαθητές. Η επιλογή για αυτή τη χρονιά ήταν η γειτονική μας Ξάνθη, η πόλη με τα «χίλια χρώματα» και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018.

Οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια της Παλιάς Πόλης με τα πανέμορφα αρχοντικά, τις γραφικές πλατείες, παρέα με τους υπεύθυνους του Λαογραφικού Μουσείου και τους συνοδούς καθηγητές τους. Μία διαδρομή γοητευτική που ενώνει το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον και εξακολουθεί να είναι ένα δείγμα συνύπαρξης δύο διαφορετικών πολιτισμών – θρησκειών. Οι μαθητές άκουσαν από τους υπεύθυνους για την ιστορία της πόλης αλλά συνάμα θαύμασαν και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Στην διάρκεια της περιήγησης επισκέφτηκαν αρχικά το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο κάνοντας ένα ταξίδι στον χρόνο, στην παράδοση και στον τρόπο ζωής της πολύχρωμης πόλης και μετά την Δημοτική βιβλιοθήκη με την ενδιαφέρουσα συλλογή έργων ζωγραφικής καλλιτεχνών της περιοχής. Η περιήγηση έκλεισε με την επίσκεψη στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι μαθητές της Γ’ τάξης ακολούθησαν ένα διαφορετικό πρόγραμμα. Αρχικά επισκέφτηκαν την Πολυτεχνική Σχολή της πόλης και εκεί ο κ. Διαμαντής Καραδιαμαντής, από το γραφείο Διασύνδεσης και Επικοινωνίας ξενάγησε μαθητές και καθηγητές στους χώρους του πολυτεχνείου δίνοντας συγχρόνως πληροφορίες για τις σχολές και τα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου καθώς και για τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης.

Στη συνέχεια τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν ένα διαφορετικό «μουσείο» από αυτά που έχουν συνηθίσει να επισκέπτονται, «Το σπίτι της σκιάς». Το όνομά του στην αρχή τα μπέρδεψε αλλά μπόρεσαν λίγο αργότερα να δουν και να καταλάβουν από πού προέρχεται αυτό το όνομα. Ο καλλιτέχνης κ. Τριαντάφυλλος Βαΐτσης εξήγησε ότι τα έργα που δημιουργεί είναι από σκουπίδια και μη επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά και αφού τα φωτίσει κατάλληλα μπορεί κανείς να δει στη σκιά του έργου στον τοίχο κάποια μορφή ή κάποια παράσταση βάζοντας πολλές φορές και τη φαντασία του σε εγρήγορση. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιάστηκαν με την ιδιαιτερότητα των έργων του καλλιτέχνη.

Και αφού τα μάτια των παιδιών γέμισαν με όμορφες εικόνες ιστορίας, παράδοσης, τέχνης και πολιτισμού κατευθύνθηκαν στην Κεντρική πλατεία της πόλης και στην ελεύθερη ώρα που ακολούθησε περιπλανήθηκαν στους εμπορικούς της δρόμους και γεύτηκαν τα ξεχωριστά εδέσματα, φαγητά και γλυκά.

Μία έκπληξη μας περίμενε λίγο πριν το τέλος της εκδρομής. Μετά το μεσημέρι οι ουρανοί άνοιξαν και μία έντονη βροχόπτωση μας ανάγκασε να αποχαιρετήσουμε βιαστικά την «αρχόντισσα της Θράκης» και να επιστρέψουμε στην όμορφη Καβάλα μας.

Μία εκδρομή πλούσια σε παραστάσεις, εικόνες αλλά και λίγες περιπέτειες ολοκληρώθηκε και φέτος.