Εκπαιδευτική εκδρομή σχολικών δραστηριότητων στην Κέρκυρα 2018

Η τετραήμερη, εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου μας στην Κέρκυρα θεωρώ πως θα μείνει σε όλους μας αξέχαστη. Συνδύαζε την γνωριμία του τόπου αυτού, μέσω των περιηγήσεων και ξεναγήσεων μας στα σημαντικότερα αξιοθέατα και τοποθεσίες του νησιού, με τις όμορφες στιγμές μεταξύ των μαθητών του σχολείου μας.

Το Σάββατο 21 Απριλίου 2018, η περιβαλλοντική εκδρομή στην Κέρκυρα, που όλοι περιμέναμε με ανυπομονησία, ξεκίνησε. Στο ταξίδι του πηγαιμού, κάναμε μια στάση στα Γιάννενα για να ξεκουραστούμε και να πάρουμε μία γεύση της πόλης. Στην Κέρκυρα φθάσαμε κατά το απογευματάκι. Μόλις τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο μας, βγήκαμε για έναν βραδινό περίπατο στο κέντρο του νησιού. Αν και ήταν σύντομος, προλάβαμε και εξερευνήσαμε ένα τμήμα της περιοχής. Και έτσι, λοιπόν, έληξε η πρώτη μέρα μας στην Κέρκυρα.

Το επόμενο πρωί, επισκεφτήκαμε αρχικά το Αχίλλειον, μία από τις γνωστότερες βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης, η οποία χτίστηκε το 1890 με εξ ολοκλήρου δαπάνη της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας. Την έπαυλη την αφιέρωσε στον Αχιλλέα, απ’ όπου και το όνομα της. Στο Αχίλλειον υπάρχουν δύο τεράστια αγάλματα του Αχιλλέα, από τα οποία το ένα το τοποθέτησε η αυτοκράτειρα Ελισάβετ, και το άλλο, μετά τη δολοφονία της, ο αυτοκράτορας της Γερμανίας Γουλιέλμος ο Β'. Αμέσως μετά, επισκεφτήκαμε το Μον Ρεπό, ένα κομψό και εντυπωσιακό θερινό ανάκτορο αποικιακού ρυθμού, με μεγάλα ανοίγματα και έντονα ελληνικά και νεοκλασικά στοιχεία. Η συνέχεια ήταν ακόμα καλύτερη.  Η μαγευτική θέα από το Κανόνι, όπως επίσης και το ξακουστό Ποντικονήσι μας ενθουσίασαν. Το μεσημεράκι, αφού περιηγηθήκαμε και γνωρίσαμε τη Σπανιάδα, περπατήσαμε στα γραφικά στενάκια της αγοράς του νησιού. Η μέρα μας, ωστόσο, δεν τέλειωσε εκεί, καθώς το βράδυ πήγαμε να απολαύσουμε ζωντανή ελληνική μουσική σε μια ταβέρνα της περιοχής.

Η τελευταία μας μέρα σε αυτό το μοναδικής ομορφιάς νησί των Επτανήσων, πέρασε δίχως να το καταλάβουμε. Επισκεφτήκαμε τη Σαπωνοποιία "Πατούνη", όπου μας περιέγραψαν τη διαδικασία παραγωγής των σαπουνιών και δώρισαν σε όλους μας από ένα σαπούνι ελαιόλαδου, όπως επίσης και το Μουσείο Σολωμού, στο οποίο μας μίλησαν για τη ζωή και το έργο του μεγάλου μας ποιητή. Αμέσως μετά, ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων, αλλά και στο Casa Parlante, το “ζωντανό” μουσείο της Κέρκυρας, στο οποίο αναπαριστάται η καθημερινότητα των ευγενών του νησιού με κινούμενες ανθρώπινες φιγούρες, πιστή διακόσμηση και επίπλωση. Εν συνεχεία επισκεφτήκαμε το Παλιό Φρούριο, που αποτελεί το ανατολικό άκρο της Πόλης και είχαμε σύντομη ενημέρωση από καθηγήτρια του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Η θέα από εκεί ήταν μαγευτική. Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο “Μαυρομάτης Kumquat”. Περάσαμε φανταστικά. Χορέψαμε και τραγουδήσαμε στην έξοδό μας το τελευταίο βράδυ.

Μετά από τις τρεις αυτές υπέροχες, γεμάτες μέρες, φτάσαμε  δυστυχώς στην ημέρα της αναχώρησής μας, την Τρίτη 24 Απριλίου 2018. Στην επιστροφή όλοι αισθανόμασταν, πέρα από κούραση, μεγάλη λύπη και στενοχώρια που αποχαιρετούσαμε το νησί των Φαιάκων και που μια τόσο όμορφη εκδρομή έφτανε στο τέλος της. Στη μέση της διαδρομής κάναμε μια σύντομη στάση στο Μέτσοβο, όπου και επισκεφτήκαμε την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο.

Μια όμορφη εκδρομή των μαθητικών μας χρόνων αποτυπώθηκε στις αναμνήσεις μας και σίγουρα πολλές φορές θα την αναπολούμε.