Περιβαλλοντική εκδρομή στο Βόλο 2014

Οι μαθητές που συμμετείχαν στα προγράμματα ( 151 συνολικά ) μαζί με 7 υπεύθυνους καθηγητές πραγματοποίησαν 4ήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στις 29, 30, 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2014 στην περιοχή του Βόλου.

Στόχος ήταν η βιωματική προσέγγιση των μαθητών στο φυσικό οικιστικό  πολιτιστικό και τεχνολογικό περιβάλλον της περιοχής,  μιας περιοχής μακρινής από την καθημερινότητα των παιδιών, η σύγκριση με τη δική τους περιοχή και η αξιοποίηση των εμπειριών τους.

Την 1η ημέρα επισκεφθήκαμε την προστατευόμενη περιοχή Κάρλας ?Μαυροβουνίου ?Κεφαλόβρυσου ?Βελεστίνου και οι μαθητές περιηγήθηκαν περιμετρικά της Λίμνης και προς τις θέσεις Θέας. Εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό του Φορέα Διαχείρισης ενημέρωσε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την χλωρίδα και πανίδα της Λίμνης, την ορνιθοπανίδα της, το καθεστώς προστασίας της και τις ωφέλειες της περιοχής από την επανασύσταση της Λίμνης.

Στο νομό Τρικάλων επισκεφθήκαμε την Πύλη, το Τοξωτό Γεφύρι, το Βυζαντινό Ναό της Πόρτα -Παναγιάς, ένα υπέροχο μνημείο του 13ου αι. μ.χ σε μια γραφική τοποθεσία και περπατήσαμε στις όχθες του Πορταϊκού ποταμού. Η περιήγηση στο Κάστρο Τρικάλων ολοκλήρωσε την εικόνα της Παλιάς Πόλης με τα διατηρητέα κτίρια.

Στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού στον οικισμό Άνω Γατζέα, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, όπου οι μαθητές παρατήρησαν αφενός την εσωτερική αρχιτεκτονική ενός πηλιορείτικου σπιτιού και αφ? ετέρου γνώρισαν με τα αντικείμενα που εκτίθενται, τη διαδικασία διαλογής και επεξεργασίας και παραγωγής ελαιών.

Επόμενος προορισμός ήταν οι Μηλιές όπου επισκεφθήκαμε στην πλατεία την Εκκλησία των Ταξιαρχών και τους τάφους των Κωνσταντά,  Γαζή και Φιλιππίδη.

mousioΣτο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας στο πλαίσιο της ιστορίας του συγκροτήματος, αλλά και της γενικότερης εξέλιξης της κεραμοποιίας.

Την 4η ημέρα της εκδρομής, οι μαθητές σε προγραμματισμένη συνάντηση στο ΚΠΕ Μακρινίτσας, χωρίστηκαν σε ομάδες και ασχολήθηκαν με το φυσικό περιβάλλον του Πηλίου αλλά και με το δομημένο περιβάλλον της περιοχής.makrinitsa

Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, είδαν τις συλλογές ?εκθέματα με τα οποία αναδεικνύεται και προβάλλεται ο λαϊκός πολιτισμός της περιοχής.

Εντύπωσαν στιγμές και εικόνες.

 

Video από στιγμές της εκδρομής.