Γιορτή 28ης Οκτωβρίου 2022

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος

δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο.

Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα

ματώσουν απ’ τις φωνές

το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες — μα ούτε βήμα πίσω.

Κάθε κραυγή σου μια πετριά στα τζάμια των πολεμοκάπηλων

Κάθε χειρονομία σου σα να γκρεμίζεις την αδικία.

Και πρόσεξε: μη ξεχαστείς ούτε στιγμή.

Δεν έχεις καιρό

δεν έχεις καιρό για τον εαυτό σου

αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.

                                                    Τάσος Λειβαδίτης

Με αυτά τα λόγια του Τάσου Λειβαδίτη στη σκέψη μας και το σεβασμό που υπαγόρευε αυτή η ημέρα μνήμης, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η εορτή της 28ης Οκτωβρίου στο σχολείο μας την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022.

Διπλή γιορτή αφιερωμένη στη σημαία μας, τη γαλανόλευκη, «το ιερό πανί που κέντησε η δόξα και ύφανε η παλληκαριά» όπως γράφει ο ποιητής, αλλά και στη μεγάλη μέρα που κέρδισε την αθανασία. Γιατί είναι ολοφάνερο ότι η 28η Οκτωβρίου είναι αθάνατη, διότι άνοιξε τα μάτια και τα αυτιά εκείνο τον καιρό όλου του κόσμου, να δει και να ακούσει την αλήθεια σχετικά με την πορεία της ιστορίας και της ζωής των Ελλήνων και της ηρωικής αντίστασής τους στον φασισμό και το ναζισμό.

Κάθε χρόνο σαν σήμερα, προσπαθούμε να μιλήσουμε για τη σημασία της σημαντικότερης μέρας της νεότερης ιστορίας μας με λιτά και απέριττα λόγια, όπως ταιριάζει στον συμβολισμό της μέρας. Αυτό κάναμε και φέτος έχοντας βασικό πυλώνα τα γεγονότα, που παρουσιάστηκαν γραμμικά με τη μορφή χρονικού, ώστε να αποδώσουν παραστατικά τις ιστορικές στιγμές του έθνους μας: το ιστορικό ΟΧΙ, τον ελληνοιταλικό πόλεμο, την γερμανική κατοχή αλλά και την εθνική αντίσταση που ακολούθησε μετά!

Μια γιορτή μνήμης όμως χωρίς την συμβολή της τέχνης δεν είναι γιορτή! Γι΄ αυτό το χρονικό διανθίστηκε με λογοτεχνικά κείμενα πεζά και ποιητικά, που απήγγειλαν μαθητές και μαθήτριες, του Γεωργίου Σεφέρη, του Άγγελου Σικελιανού, του Ηλία Βενέζη, του Τάσου Λειβαδίτη, του Ασημάκη Πανσέληνου και του Οδυσσέα Ελύτη. Έτσι δημιουργήθηκε ατμόσφαιρα συγκίνησης, αλλά και αναδείχθηκε η επίδραση των βαρυσήμαντων ιστορικών γεγονότων στην τέχνη, καθώς και η σχέση της με την ιστορία ως πηγή έμπνευσης. Τη γιορτή ακόμη πλαισίωσαν γνωστά τραγούδια της εποχής, που σχετίζονται με την επέτειο όπως: Η Σημαία, Ντούτσε, Αργυρόκαστρο, Μουσολίνι, Το ακορντεόν, που απέδωσε εξαιρετικά η χορωδία του σχολείου υπό την επίβλεψη του καθηγητή Μουσικής και Υποδιευθυντή κ. Ασλανίδη Αναστάσιου. Ακολούθησε το μήνυμα της εορτής από μαθήτρια του σχολείου, για την ιστορική αξία του 1940: Το ελληνικό "ΟΧΙ" του 1940 δεν ήταν συμπτωματική εκδήλωση περιστάσεων αλλά συνειδητή έκφραση πεποιθήσεων ριζωμένων από μακρούς αιώνες στα πονεμένα σπλάχνα της φυλής μας!!

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ανάγνωση πρακτικού του Συλλόγου Διδασκόντων από την κ. Γλαβίνα Αικατερίνη και τον ορισμό σημαιοφόρου και παραστατών. Στο πρώτο μέρος ο Διευθυντής του σχολείου παρέδωσε τη σημαία στους άριστους στο ήθος και την επίδοση μαθητές. Ακολούθησε η απονομή Βραβείων και Αριστείων στους πρωτεύσαντες και αριστεύσαντες μαθητές και μαθήτριες κατά το προηγούμενο σχολικό έτος.

Τέλος η γιορτή ολοκληρώθηκε με 4 παραδοσιακούς χορούς από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου που επιμελήθηκε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Ακιόζογλου Αναστασία, που δημιούργησαν χαρούμενο και πανηγυρικό κλίμα!

Τη συνολική οργάνωση και επιμέλεια της γιορτής ανέλαβαν οι καθηγήτριες Φιλόλογοι κ. Γιακουμάκη Μαρία και κ. Σπανούδη Γεωργία.