Συμμετοχή στο διεθνές πρόγραμμα "Eratosthenes Experiment 2015"

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, στις 13:15 ακριβώς, ώρα της μεσουράνησης του ήλιου, μαθητές του 3ου Γυμνασίου Καβάλας επανέλαβαν το πείραμα του Ερατοσθένη, μετά από 2250 χρόνια!
Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές του τμήματος Γ3 του σχολείου, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Φυσικής Μανόλης Κουσλόγλου και σε συνεργασία με το «Elementary School Racovi?a» της Ρουμανίας, συμμετείχαν στο διεθνές πρόγραμμα ?Eratosthenes Experiment 2015?. Το πρόγραμμα αυτό διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ?Inspiring Science Education? με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commision) στο πλαίσιο του Έβδομου Προγράμματος Πλαισίου (FP7).
Το 240 π.Χ., ο Έλληνας αστρονόμος Ερατοσθένης σημειώνοντας τις γωνίες των σκιών σε δύο πόλεις, στην Αλεξάνδρεια όπου ζούσε και στην πόλη Ασουάν, στο Θερινό Ηλιοστάσιο, και εκτελώντας τους σωστούς υπολογισμούς έκανε έναν εξαιρετικά ακριβή υπολογισμό της περιμέτρου της Γης!
Πριν από λίγες ημέρες, μετά από 2250 χρόνια δεκάδες σχολεία από όλον τον κόσμο, ανάμεσά τους και σχολεία από μακρινές χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Ινδία, η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν μεταξύ τους ανά δύο ώστε, χρησιμοποιώντας τα ίδια απλά μέσα που χρησιμοποίησε ο αρχαίος Έλληνας αστρονόμος, να υπολογίσουν το μέγεθος της Γης.
Ανάμεσά τους και το 3ο Γυμνάσιο Καβάλας που μετά από πολυήμερη προετοιμασία, οργάνωση, συνεργασία με σχολεία από άλλες χώρες και? καιρού επιτρέποντος, προχώρησε στην επανάληψη του σπουδαίου πειράματος.
Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει ο κάθε ενδιαφερόμενος στις παρακάτω ιστοσελίδες:
Δημόσια Ομάδα facebook, |Eratosthenes | Ερατοσθένης:  https://www.facebook.com/groups/Eratos/
Επίσημη ιστοσελίδα Διεθνούς πειράματος:  http://eratosthenes.ea.gr/
Ενδεικτικές συμμετοχές σχολείων:  http://www.eratosthenes.eu/spip/spip.php?rubrique239