Δράση ΚΕΠΕΑ Φιλίππων "Παναγία: μια γειτονιά, ένας κόσμος, χιλιάδες μυστικά" 2024

Κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου του Ιανουαρίου του 2024 οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του σχολείου μας, με συνοδούς τις καθηγήτριες Ακιόζογλου Αναστασία, Γιακουμάκη Μαρία, Κολοβού Λαμπρινή, Παπαγιάννη Μαρία, Σπανούδη Γεωργία και Τοραμανίδου Μαριάνθη και τους καθηγητές Σακελλαράκη Νικόλαο και Χατζηηλία Παύλο συμμετείχαν στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΕΠΕΑ Φιλίππων με τίτλο: «Παναγία: μια γειτονιά, ένας κόσμος, χιλιάδες μυστικά».

Οι μαθητές μας περιηγήθηκαν και γνώρισαν βιωματικά τις γειτονιές της Χερσονήσου της Παναγίας με τα πανέμορφα γραφικά και ξεχωριστής αρχιτεκτονικής σπίτια, τα ιστορικά μνημεία, τα πλακόστρωτα στενά και την απαράμιλλης ομορφιάς θέα. Τα παιδιά μας αξιοποιώντας τη διαλεκτική και συνεργατική μέθοδο ανακάλυψαν ενδιαφέρουσες γνώσεις και συναρπαστικά μυστικά σχετικά με τον ίδιο τους τον τόπο.

Η περιήγησή τους ξεκίνησε από το λιμάνι της πόλης και μετά την ανάβασή τους στη Χερσόνησο της Παναγίας, ξεναγήθηκαν από τους υπευθύνους του προγράμματος στη μαγευτική και ξεχωριστή αυτή γειτονιά της Καβάλας.

Αρχικά απόλαυσαν την υπέροχη θέα από την εκκλησία της Παναγίας και έπειτα βρέθηκαν στο σπίτι – μουσείο του Μεχμέτ Αλή με το επιβλητικό άγαλμα του ομώνυμου κυβερνήτη της Αιγύπτου, έξω από την οικία του, να τους υποδέχεται μετά το τέλος της μάχης. Επισκέφτηκαν το κομψό και λιτά διακοσμημένο Τζαμί του Χαλίλ Μπέη (Παλιά Μουσική) με το γυάλινο δάπεδο του να αποκαλύπτει στους μικρούς επισκέπτες του τη συνύπαρξή του με την τρίκλιτη παλαιοχριστιανική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Λίγο αργότερα, περπατώντας κατά μήκος τυο Ιμαρέτ, θαύμασαν την οθωμανική αρχιτεκτονική του κτιρίου και άκουσαν με ενδιαφέρον την ιστορία και τις ποικίλες χρηστικές ιδιότητες του ιδρύματος αυτού -δώρο του Μεχμέτ Αλή στην Καβάλα.

Το απολαυστικό τους ταξίδι στην περιοχή της Παναγίας ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη, ενός ακόμα κρυμμένου μυστικού σε μία καπναποθήκη στην οδό «Πιπίνου 4» η οποία έχει μετατραπεί σε σύγχρονες κατοικίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι προκλήθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από την αξία των καπναποθηκών ως μνημεία του βιομηχανικού πολιτισμού, η αναγκαιότητα της διατήρησής τους, η ανάδειξη και επανάχρησή τους, ενσωματώνοντας τα στην αστική δομή και λειτουργία της πόλης. Η έξοδος τους από την Παλιά Πόλη έγινε από το μνημειακό υδραγωγείο (Καμάρες).

Κατά την περιήγησή τους, συνάντησαν μικρά άγνωστα για πολλούς μνημεία, διάβασαν και σχολίασαν ιστορικές επιγραφές και αφουγκράστηκαν τα όμορφα μυστικά αυτής της ξεχωριστής συνοικίας της πόλης τους.

Έτσι οι μαθητές μας, μέσα από τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ Φιλίππων, προσέγγισαν με ενδιαφέρον και κριτική σκέψη ιστορικά – πολιτιστικά μνημεία και γραφικές γειτονιές της πόλης τους. Συμμετείχαν ενεργά, τόσο ατομικά όσο και ομαδικά, στην ανακάλυψη της γνώσης και ψυχαγωγήθηκαν έξω από τη συμβατική σχολική τάξη με ένα πρωτότυπο μαθητοκεντρικό μοντέλο μάθησης.